Uncategorised

 Welkom op de site van Accordeonensemble Dijk en Waard!

 

Accordeonensemble Dijk en Waard is een onderdeel van COOL Muziekeducatie, welke lessen verzorgt in Heerhugowaard.

Het accordeonensemble is al jarenlang een vast onderdeel van de muziekschool. Sinds 1995 staat het ensemble onder leiding van Bianca IJdema, die zelf als 11 jarige begonnen is met accordeonlessen op de muziekschool in Heerhugowaard (toendertijd Muziekschool Dijk en Waard).

Sinds 2006 heeft het ensemble een B – en een A orkest Het B orkest is een orkest bestaande uit ruim 30 accordeonisten en een slagwerker in leeftijd variërend van 9 tot ruim 60 jaar. Iedereen die minimaal anderhalf jaar accordeon speelt kan in dit orkest meespelen. Indien de partijen te moeilijk zijn, dan worden partijen op maat geschreven.

 

Het repertoire is heel divers: concertmuziek, popmuziek, volksmuziek, filmmuziek. Het orkest speelt zowel originele literatuur als bewerkingen van stukken. Het is een enthousiaste groep die gekenmerkt wordt door een fijne sfeer, inzet en enthousiasme. Het orkest treedt meerdere malen per jaar naar buiten toe, o.a. tijdens de jaarlijkse accordeonavond, maar bijvoorbeeld ook tijdens het COOLplein  festival of tijdens het kerstconcert van COOL.  Ook speelt het orkest op uitnodiging.

 

Het A orkest bestaat uit 17 accordeonisten, een slagwerker en 3 percussie spelers. Allen zijn gevorderde spelers in leeftijd variërend van 14 tot ruim 60 jaar. Bij dit orkest bepaalt de dirigent of je wel of niet mee kunt spelen in de groep. Ook het A orkest treedt meerdere malen per jaar op bij diverse concert activiteiten. Ook maakt het orkest 2 jaarlijks een buitenlandse reis. Zo werd Italië reeds 2x een week bezocht om daar concerten te geven.

 

Beide orkesten gezamenlijk trekken er tweejaarlijks op uit voor een studieweekend, al dan niet gekoppeld aan een concert. Ook gaan zij gezamenlijk naar het buitenland.

Duitsland werd reeds 2x bezocht en in 2015 zijn beide orkesten in Frankrijk geweest.

In 2008 kreeg het ensemble het Duitse “Akkordeon Orchester Penz” op bezoek en in oktober 2014 was het Franse orkest J.A.S. op bezoek bij het ensemble.

Er wordt dus flink aan de weg getimmerd!

 

De orkesten repeteren op vrijdagavond in COOL, Coolplein 1, 1703XC Heerhugowaard.

Het B orkest repeteert van 19.00 – 20.15 uur

Het A orkest repeteert van 20.30 – 21.45 uur.

U bent van harte welkom om eens te komen luisteren.

Inschrijven voor één van beide orkesten kan via: www.coolheerhugowaard.nl

De Orkesten

Het B orkest van Accordeon ensemble Dijk en Waard is onderdeel van COOL muziekeducatie en bestaat uit ong. 30 spelers die in leeftijd variëren van 9 – 70 jaar. Juist deze mix van leeftijden, maakt de groep tot een dynamische groep. De spelers komen uit allerlei regio’s. Van de Wieringermeer tot Woerden, van Tuitjehorn tot Hoorn. Er wordt iedere vrijdagavond met veel enthousiasme muziek gemaakt.

De spelers zijn beginnend tot meer gevorderd.

Zo’n 4 keer per jaar treedt het orkest op, o.a. bij activiteiten van COOL, Kunst & Cultuur, tijdens het COOLplein festival, maar ook op uitnodiging bijv. bij andere orkesten.

Bij optredens krijgen zij versterking van enkele A spelers, o.a. op de bas accordeon en slagwerk

   

Het A –orkest (ook onderdeel van COOL muziekeducatie) bestaat uit ong. 17 gevorderde spelers die al jarenlang accordeon spelen. Het niveau van dit orkest ligt een stuk hoger dan het niveau van het B orkest. De leeftijd loopt uiteen van 15 – 64 jaar. Het is een fanatieke groep spelers die er voor willen gaan om zo veel mogelijk kwaliteit te leveren. Ook het A-orkest treedt diverse keren per jaar op.

Het orkest heeft ook al 3 concertreizen naar Italië gemaakt, alwaar zij een week verbleven en 4, respectievelijk 3 concerten gaven. Een onvergetelijke ervaring.

 

Beide orkesten gaan ook wel samen op pad. Eens in de 2 á 3 jaar wordt er een muziekstudie weekend georganiseerd, al dan niet met een optreden daaraan vast gekoppeld.

 

 

 

De dirigent

Bianca IJdema begon op 11 jarige leeftijd met accordeon spelen. Zij kreeg les van Cees Verzijde bij Muziekschool Dijk en Waard (thans COOL, Kunst en Cultuur).

Na haar VWO ging ze naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, alwaar ze accordeon ging studeren bij Ronald van Overbruggen. In 1993 studeerde ze af voor Docerend Musicus.

In september van datzelfde jaar kwam ze in dienst bij Muziekschool Dijk en Waard als keyboard docent en later ook als accordeondocent.

In 1996, 1997 en 1998 behaalde ze achtereenvolgens de diploma's Algemene Muzikale Vorming, Muziek op Schoot en Keyboard. Ze werkte o.a. bij De Kubus te Lelystad, Triade te Den Helder, Fluxus te Zaandam, Muziekschool Harenkarspel en bij Da Capo te Schagen.

Momenteel is zij werkzaam bij COOL, Kunst en Cultuur die lessen verzorgd in Heerhugowaard, bij muziekschool Gerard Boedijn in Hoorn, bij Artiance in Alkmaar,  en bij muziekschool Oostelijk West Friesland in Enkhuizen .

Als speler is ze actief bij het semi-professionele kwintet "Virtuosa" in Tilburg.

Sinds 1995 is ze dirigent van accordeonensemble Dijk en Waard, het ensemble waar ze zelf als leerling van muziekschool Dijk en Waard ook jaren in meegespeeld heeft.

 

Met dit ensemble, wat bestaat uit 2 orkesten, treedt ze regelmatig op, in de regio, maar ook in het buitenland.

Copyright © 2014. Dijk&Waard All Rights Reserved.